Groeikracht en het NRO bundelen hun krachten: evidence-informed werken met de Kennisrotonde

Het schooljaar 2023-2024 was voor Kindercentrum De Morgenster in Zwolle een jaar van groei en ontwikkeling. De school nam deel aan een onderzoeks- en verbetercultuurtraject onder begeleiding van Groeikracht, een traject dat scholen helpt om op een gestructureerde manier te werken aan verbeteringen binnen hun onderwijs.

Met de unieke 'Groeikrachtmanier' ging het team van De Morgenster in vier fases evidence-informed aan de slag met een onderwerp dat leeft binnen hun school. Hierbij werd niet alleen gekeken naar wat werkt, maar ook naar waarom het werkt, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Voor specifieke, diepgaande vragen verwees Groeikracht de school door naar de Kennisrotonde van het NRO, een waardevolle bron van wetenschappelijke antwoorden op vragen over het onderwijs en jeugdsector. De Kennisrotonde maakt deel uit Ontwikkelkracht, met als doel wetenschappelijk gefundeerde inzichten te geven over wat wel én niet werkt.

Een mooi voorbeeld hiervan is de ervaring van Anke Kruithof, kleuterleerkracht en lid van het managementteam. Naar aanleiding van het traject stelde ze de vraag: "Hoe kan het onderwijs aan kleuters op de meest effectieve manier vormgegeven worden?" Deze vraag leidde haar naar de Kennisrotonde, waar ze op basis van onderzoek een antwoord vond.

Nieuwsgierig naar het antwoord dat Anke kreeg? Lees het volledige interview!

Lees het volledige interview