
De ontwikkeling van een nieuwe Kennisagenda voor het onderwijs is in volle gang. In deze agenda brengt het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) de belangrijkste onderwijsthema’s per sector in kaart. De Kennisagenda vormt de komende jaren een belangrijke basis voor het programmeren van nieuw onderzoek én voor het ontwikkelen van kennisproducten en kennisdelingsactiviteiten. Maar dat doen we niet alleen. We horen graag van jou: welke thema’s mogen volgens jou niet ontbreken, en waarom?
Wat is de Kennisagenda?
De Kennisagenda is een richtinggevend document dat helpt om onderwijs, onderzoek en beleid met elkaar te verbinden. In de agenda staan thema’s centraal die leven in de onderwijspraktijk, maar waar ook nog veel onbeantwoorde vragen liggen. Door deze thema’s gezamenlijk te bepalen, zorgen we ervoor dat nieuw onderzoek aansluit bij wat er speelt in de klas, in de school en in de opleiding van leraren.
De thema’s uit de Kennisagenda keren de komende jaren terug in allerlei producten en activiteiten van het NRO, zoals leidraden, themapagina’s, bijeenkomsten en de programmering van nieuwe onderzoeken.
Hoe komen we tot de Kennisagenda?
De ontwikkeling van de nieuwe Kennisagenda is een interactief en zorgvuldig proces. In verschillende stappen verzamelen en prioriteren we input uit de onderwijspraktijk, het beleid en het onderzoek.
Het NRO maakte eerst een voorselectie van thema’s, gebaseerd op literatuur, beleid en eerdere agenda’s. Daarna legden ze deze thema’s voor aan onderwijsprofessionals via een korte vragenlijst. De opbrengsten uit die vragenlijst gebruiken ze in focusgroepen, waarin zij – samen met professionals – de thema’s combineren, verdiepen en aanscherpen. In themabijeenkomsten gaan ze vervolgens nóg een stap verder: waar zitten de kennislacunes? Wat speelt er in de dagelijkse praktijk? En welke vragen verdienen dringend onderzoek? Eind 2025 lanceert het NRO de nieuwe Kennisagenda, samen met een toegankelijke infographic.
Denk je mee?
We nodigen onderwijsprofessionals uit alle sectoren uit om de vragenlijst in te vullen. Dit kost ongeveer 10 tot 15 minuten. Je kunt reageren tot en met 31 maart 2025.