'Doe mee met de kick-off van het TaalLab'

Website Nieuws Kickoff (1)

Ben jij een onderwijsprofessional of een wetenschapper en wil je meewerken aan het voorkomen en tegengaan van taalachterstanden in het Nederlandse onderwijs? Doe dan mee met TaalLab! Tijdens de eerste Labdag van TaalLab op woensdagmiddag 24 januari 2024 in Utrecht vertelt EducationLab je er alles over. 

 

Het programma

De schrijf- en leesvaardigheid van Nederlandse leerlingen is de afgelopen jaren gedaald. PISA-studies tonen aan dat een groeiend percentage 15-jarigen het risico loopt op laaggeletterdheid, doordat zij de basisniveaus voor lezen niet bereiken. Leerlingen uit gezinnen met een lage sociaaleconomische status (SES) ervaren deze daling het sterkst. Hierdoor neemt de ongelijkheid toe en worden nationale doelen, zoals het bereiken van het fundamentele referentieniveau (1F), niet behaald. Tijdig ingrijpen is essentieel. Zonder vroege interventie om taalachterstanden aan te pakken, dreigt het Matthew-effect: kinderen die achterblijven, zullen steeds verder achteropraken, omdat ze het onderwijs niet kunnen bijbenen.

Tijdens deze eerste labdag van TaalLab nemen we je mee in de meest recente wetenschappelijk inzichten naar taalachterstanden en taalonderwijs. Maar we horen ook graag welke thema’s en onderzoeksvragen er in de praktijk leven. Ook kun je alvast kennismaken met twee startende projecten: wat houden deze projecten in en hoe kun je als school deelnemen?

We hebben een gevarieerd en interactief programma voor jullie klaarstaan! We kijken uit naar een interessante en inspirerende middag met veel ruimte voor wederzijdse kennismaking en -uitwisseling.

 

14.00 uur: Inloop

14.15 uur: Opening en welkom
Tijana Prokic-Breuer, directeur & Derk Bransen, manager co-creatie Education Lab NL.

14.30 uur: Interactieve vraagarticulatie: waar moet het taalonderzoek en taalonderwijs van de toekomst zich op richten?
TaalLab onderzoekers Ilja Cornelisz, Tijana Prokic-Breuer & Geertje van Bergen.

15.30 uur: Project pitches: korte toelichting van de projecten waaraan je komend schooljaar kunt deelnemen

  • Thematisch leesonderwijs
    Elize Jong, schoolleider Onze Amsterdamse School & Bart Droogers, specialist de bibliotheek op school Stichting Lezen & Tijana Prokic-Breuer
  • Voorlezen stimuleren met pageturner
    Geertje van Bergen, senior onderzoeker Education Lab NL & Bartje de Wit, Directeur Vinci Toponderwijs
  • Serious game 5D-model
    Inez Groen, game designer en docent Fontys Hogeschool & Marthijn de Blaeij, game designer
  • Taalonderwijs bij leerlingen in het voortgezet onderwijs
    Guy de Munck, rector Bernardinuscollege & Derk Bransen

15.50 uur: Pauze

16.00 uur: Project pitches deep dive: duik dieper in een van de projecten.

  • Thematisch leesonderwijs: hoe doe je dat op je school?
  • Ouderbetrokkenheid verhogen en voorlezen stimuleren met digitaal voorleesprogramma Pageturner
  • Serious game 5D-model: toelichting en verkenning met gameontwikkelaars
  • Taalonderwijs; waar lopen VO-scholen tegenaan?

16.45 uur: Praktische informatie en afsluiting
Tijana Prokic-Breuer & Derk Bransen.

17.00 - 18.00 uur: Borrel


Wat is TaalLab?

TaalLab is één van de co-creatielabs binnen Ontwikkelkracht. Deelnemende scholen kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In het voorjaar opent de subsidieregeling voor het nieuwe schooljaar

De missie van het Ontwikkelkracht TaalLab is het creëren van een platform voor duurzame innovatie en verbetering van taalonderwijs. Het TaalLab focust op twee elementen:

  • co-creatie tussen praktijk en wetenschap
  • een cyclische werkwijze voor innovatie. Leraren/docenten, schoolleiders, bestuurders en wetenschappers werken samen aan probleemverkenning, ontwikkeling en evaluatie van effectieve methodes om taalachterstanden aan te pakken. We starten met twee onderwerpen: thematisch leesonderwijs en ontwikkeling aan talige thuisomgeving


Laat je inspireren!

Ben je nieuwsgierig naar de werkwijze van EducationLab en de mogelijkheden voor jouw school? Schrijf je dan nu in via onderstaande link voor de LabDag TaalLab op woensdag 24 januari 2024 om 14.00 - 18.00 uur bij de Social Impact Factory, Aan de Gracht in Utrecht. Bekijk hier de routebeschrijving.

 

Meld je aan