
Goede relaties tussen leraren en leerlingen zijn van grote waarde. Ze dragen bij aan de motivatie, betrokkenheid en prestaties van leerlingen én aan het werkplezier en welzijn van leraren. Maar hoe geef je zo’n relatie doelgericht vorm in de dagelijkse onderwijspraktijk? De nieuwe leidraden Leerkracht-leerlingrelaties in het primair onderwijs en Leraar-leerlingrelaties in het voortgezet onderwijs geven hierbij ondersteuning.
Positieve relaties, positieve effecten
Leerlingen die zich gezien en gewaardeerd voelen door hun leerkracht of leraar, doen het beter op school. Ze zijn gemotiveerder, hebben minder gedragsproblemen en bouwen betere relaties op met leeftijdsgenoten. Ook voor leraren maakt het verschil: wie positieve relaties met leerlingen ervaart, is vaak enthousiaster over het werk en ervaart minder stress.
Gebaseerd op theorie en literatuur
Beide leidraden zijn opgebouwd op basis van relevante theorieën en internationale wetenschappelijke literatuur. In twee delen behandelen ze hoe je positieve relaties kunt bevorderen (deel 1) en hoe je negatieve relaties kunt beperken (deel 2).
Zes concrete aanbevelingen
Aan de hand van zes kernaanbevelingen bieden de leidraden praktische handvatten om individueel of samen met collega’s mee aan de slag te gaan:
-
Zorg voor een persoonlijke band met alle leerlingen.
-
Creëer kansen voor positief gedrag en positieve interacties.
-
Ondersteun autonomie en bied structuur.
-
Reflecteer regelmatig op je relaties met individuele leerlingen.
-
Voorkom conflicten met leerlingen.
-
Zorg voor herstel van de relatie.
Elke aanbeveling is voorzien van praktische voorbeelden en suggesties die toepasbaar zijn in de dagelijkse onderwijspraktijk.
Voor wie?
De leidraden zijn bedoeld voor leerkrachten en leraren, intern begeleiders, schoolleiders en andere betrokken professionals in het primair en voortgezet onderwijs. Ze bieden niet alleen inzichten, maar ook concrete ingangen voor teamgesprekken en schoolbrede ontwikkelingen