
Iedereen doet mee! ' Inclusie als NORMaal'
Expertiseschool Korenaar, Eindhoven
Over het leertraject
In dit leertraject gaan jullie aan de hand van (wetenschappelijke) theorieën en praktijkvoorbeelden aan de slag met inclusief onderwijs. Jullie worden aan het denken gezet over en gaan aan de slag met jullie eigen mindset en de visie van jullie school. Daarnaast gaan jullie op zoek naar ontwikkelkansen binnen je eigen organisatie, zodat alle leerlingen mee kunnen doen. Als team zetten jullie volgende stappen naar inclusief onderwijs op jullie school.
Samen creëren we een plek op school waar elk kind zichzelf mag zijn, met gelijke kansen om te leren, te groeien en te stralen. Diversiteit is het sleutelwoord voor 'Sterk'. Samen bouwen jullie aan een veilige en inspirerende leeromgeving waarin elk kind kan stralen.
Voor wie
Dit leertraject is ideaal voor basisscholen die samen als team willen groeien naar een inclusieve mindset. Het team staat open voor nieuwe perspectieven en durft anders te denken over diversiteit in de school.
Onderwerpen
Onze training richt zich op persoonlijke groei en effectieve gedragsverandering. Wat kun je verwachten?
- Leer obstakels omzetten in oplossingen.
- Doorbreek beperkende overtuigingen.
- Creëer innovatieve en inclusieve leeromgevingen.
Ontdek de impact van positieve verandering ontdek hoe kleine veranderingen een groot verschil maken, zowel voor jou als je omgeving.
Werkwijze
Het traject bestaat uit een intake gevolgd door drie trainingsmomenten voor het hele team. Voorafgaand aan de teamscholingen vinden er afstemmings- en begeleidingsmomenten plaats met de regiegroep bestaande uit vier tot zes personen van jullie school. Het jaar wordt afgesloten met een evaluatie- en borgingsmoment.
Over de school
Basisschool de Korenaar uit Eindhoven is al jaren een voorbeeldschool als het gaat over inclusief onderwijs. Zij maken zich hard voor thuisnabij onderwijs en gelijke kansen voor alle kinderen uit de wijk.
Ontwikkelkracht ondersteunt en faciliteert binnen de pijler Expertisescholen Ontwikkelkracht scholen om hun expertise te delen met andere scholen.

Contact
Heb je interesse om deel te nemen aan dit leertraject? Neem dan contact op met Ramses van Oers (Regiehouder) voor een oriënterend gesprek.
Subsidievoorwaarden
Er is subsidie beschikbaar om als school deel te nemen aan een leertraject van een expertiseschool. Hieronder vind je een selectie van de subsidievoorwaarden uit de subsidieregeling voor schooljaar 2025-2026.
Voorafgaand aan de subsidieaanvraag voer je een verkennend gesprek met het loket van Ontwikkelkracht én een intakegesprek met de expertiseschool dat het leertraject aanbiedt. Dit is een belangrijke voorwaarde om subsidie aan te vragen.
Per school nemen minimaal vijf personen deel, waaronder minimaal één schoolleider.
Je ontvangt als school begeleiding van de expertiseschool en een vast subsidiebedrag als tegemoetkoming voor de geïnvesteerde uren van de medewerkers. Het subsidiebedrag bedraagt € 25.200 per school in het primair of voortgezet onderwijs.
Bij de aanvraag van de subsidie is de onderbouwing in de vorm van een activiteitenplan een belangrijke vereiste. Hierin moet ten minste opgenomen zijn:
- Een verslag van het gesprek met de expertiseschool die het te volgen leertraject aanbiedt.
- Een onderbouwing waaruit blijkt dat de school bereid en in staat is om actief deel te nemen aan het leertraject.
- Een onderbouwing waaruit blijkt dat de schoolleiding en het schoolbestuur van de school betrokken zijn en zich committeren aan het traject.
- Een onderbouwing waaruit blijkt dat er in het team voldoende draagvlak is om de lessen uit het leertraject duurzaam in de school te borgen.
Praktijkervaringen
'De gedrevenheid is echt bewonderenswaardig'
Anne Kreuger en Tamara Breetveld over de begeleiding van aspirant-expertisescholen.
'Expertscholen wordt expertisescholen'
Arjan van der Meij vertelt over de naamswijziging van expertisescholen.
'We doen dit vanuit het onderwijs, voor het onderwijs'
Roel Scholman over zijn rol binnen het leertraject van de Drie Koningen.