
Op weg naar samen school zijn
Expertiseschool Kandinsky College, afdeling de Monnikskap, Nijmegen

Over het leertraject
Tijdens dit leertraject leer je een andere bril opzetten, raak je geïnspireerd en ga je aan de slag met concrete oefeningen. Je leert denken in mogelijkheden en kijken naar wat jullie als school al doen en uit kunnen breiden. Je gaat aan de slag met onderwerpen zoals goed onderwijs voor alle leerlingen op basis van hoge verwachtingen. Het versterken van regie van de leerlingen, het actief betrekken van leerlingen bij het onderwijs door ze een stem te geven en te leren participeren. Ten slotte behandelen we praktische tips rondom maatwerk en flexibiliteit in het onderwijsprogramma. Wij willen bijdragen aan het professionaliseren van het schoolteam, het zoeken naar een gezamenlijke taal, netwerken met andere scholen en acties en plannen om morgen mee aan de slag te kunnen.
Voor wie
Het leertraject is geschikt voor scholen die ambities hebben om meer inclusief te werken en voor scholen in het voortgezet (speciaal) onderwijs die een symbiosevoorziening zijn gestart of plannen hebben om deze te starten. Het is belangrijk dat de deelnemende scholen bereid zijn om een ander perspectief in te nemen en dit uit durven dragen binnen hun eigen context. We streven naar een gevarieerde samenstelling van het leerteam bestaande uit ongeveer acht personen, waarbij zowel onderwijsondersteunend personeel, onderwijzend personeel als schoolleiding vertegenwoordigd is.
Onderwerpen
- Samen school zijn vanuit inclusieve waarden
- Onderwijsprofessionals leren vanuit een inclusieve blik naar onderwijs kijken
- Vanuit hoge verwachtingen werken aan goed onderwijs aan alle leerlingen
- Stimuleren van de stem en participatie van de leerlingen
- Bevorderen van eigenaarschap en regie bij de leerlingen
- Het bieden van meer maatwerk en flexibiliteit in het onderwijsprogramma
Werkwijze
Het leertraject bestaat uit een verkennend (online) gesprek en vervolgens een intakegesprek om te kijken of het leertraject passend zou kunnen zijn bij jullie school. Daarna wordt gestart met het traject waarbij drie scholingsmomenten ingepland worden en daartussen twee begeleidingsmomenten. Eén van de scholingsmomenten betreft een werkbezoek op onze locatie. Het uitgangspunt is om scholen te koppelen die samen de training volgen, zodat scholen door elkaar geïnspireerd raken en van elkaar leren. Na afloop vindt er een evaluatiegesprek plaats en na een aantal maanden een follow-up.
Over de school

De Monnikskap is een afdeling van het Kandinsky College, een school voor voortgezet onderwijs op mavo-, havo- en gymnasium-niveau in Nijmegen. Op het Kandinsky College zitten ongeveer 1.300 leerlingen, waarvan 65 op de Monnikskap. Het Kandinsky College staat voor eigentijds en hoogwaardig onderwijs in een gezonde en veilige leeromgeving. Een brede blik en kritische open houding staan centraal. We leiden leerlingen op tot betrokken mensen die verantwoordelijkheid leren nemen voor de wereld van morgen.
Binnen de Monnikskap bieden we havo- en vwo-onderwijs voor leerlingen met een lichamelijke beperking of chronische aandoening. Leerlingen volgen onderwijs op maat. Wanneer je wat vaker afwezig bent door bijvoorbeeld revalidatie of bepaalde klachten, houden we hier rekening mee door een persoonlijk rooster en onderwijs in kleine groepen. We staan voor kwalitatief goed vakonderwijs en veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling.
Ontwikkelkracht ondersteunt en faciliteert binnen de pijler Expertisescholen Ontwikkelkracht scholen om hun expertise te delen met andere scholen.

Contact

Heb je interesse om deel te nemen aan dit leertraject? Neem dan contact op met Kathelijne Wentink (Afdelingsleider) voor een oriënterend gesprek.
Subsidievoorwaarden
Er is subsidie beschikbaar om als school deel te nemen aan een leertraject van een expertiseschool. Hieronder vind je een selectie van de subsidievoorwaarden uit de subsidieregeling voor schooljaar 2025-2026.
Gesprekken
Voorafgaand aan de subsidieaanvraag voer je een verkennend gesprek met het loket van Ontwikkelkracht én een intakegesprek met de expertiseschool dat het leertraject aanbiedt. Dit is een belangrijke voorwaarde om subsidie aan te vragen.
Inzet onderwijsprofessionals
Per school nemen minimaal vijf personen deel, waaronder minimaal één schoolleider.
Subsidiebedrag
Je ontvangt als school begeleiding van de expertiseschool en een vast subsidiebedrag als tegemoetkoming voor de geïnvesteerde uren van de medewerkers. Het subsidiebedrag bedraagt € 25.200 per school in het primair of voortgezet onderwijs.
Activiteitenplan
Bij de aanvraag van de subsidie is de onderbouwing in de vorm van een activiteitenplan een belangrijke vereiste. Hierin moet ten minste opgenomen zijn:
- Een verslag van het gesprek met de expertiseschool die het te volgen leertraject aanbiedt.
- Een onderbouwing waaruit blijkt dat de school bereid en in staat is om actief deel te nemen aan het leertraject.
- Een onderbouwing waaruit blijkt dat de schoolleiding en het schoolbestuur van de school betrokken zijn en zich committeren aan het traject.
- Een onderbouwing waaruit blijkt dat er in het team voldoende draagvlak is om de lessen uit het leertraject duurzaam in de school te borgen.
Praktijkervaringen
'De gedrevenheid is echt bewonderenswaardig'
Anne Kreuger en Tamara Breetveld over de begeleiding van aspirant-expertisescholen.
'Expertscholen wordt expertisescholen'
Arjan van der Meij vertelt over de naamswijziging van expertisescholen.
'We doen dit vanuit het onderwijs, voor het onderwijs'
Roel Scholman over zijn rol binnen het leertraject van de Drie Koningen.