Expertisescholen Ontwikkelkracht

Levende leerlijn rekenen

Wil jij écht het verschil maken? Ontdek hoe samenwerking en vakmanschap samenkomen in de Levende Leerlijn Rekenen! Maak kennis met de Levende Leerlijn. Een concept dat is ontworpen om de samenwerking en expertise binnen je school te versterken en te verankeren. Hoe (her)pak je als team de regie? Omarm je het vakmanschap? En draag je dit uit? Samen gaan jullie als team aan de slag om de leerlijn rekenen 'levend' te maken, waarbij diverse vragen rondom visie, didactiek, leiderschap en leerkrachtvaardigheden aan bod komen.

Troubadour 4
Link Ex (10)

Effectief rekenonderwijs met een Levende Leerlijn

Expertiseschool de Troubadour, Rosmalen

 

Trouba Tussen


Over het leertraject

Binnen dit leertraject ga je als team je ‘eigen’ leerlijn rekenen levend maken. Hierbij komen diverse vragen omtrent visie, didactiek, leiderschap en leerkrachtvaardigheden aan bod. Uit onderzoek weten we: ‘de leerkracht doet er écht toe’. Door praktijkervaringen te verbinden met evidence-informed werken, biedt de Levende Leerlijn een stevig fundament voor het maken van onderbouwde keuzes binnen het curriculum. Het zorgt bovendien voor eenduidige taal en kwaliteitsbewustzijn binnen het team. Na het leertraject van één jaar, staat er een stevige basis en is er een lerende en onderzoekende cultuur ontstaan waar jullie als team op kunnen bouwen.

Oriënterend gesprek

Voor wie

Het traject is geschikt voor scholen binnen het primair onderwijs, die het potentieel van zowel kinderen als teamleden op het gebied van rekenonderwijs optimaal willen benutten. Je bent bereid om als team gezamenlijk het rekenonderwijs onder de loep te nemen en met elkaar te bouwen aan een krachtig curriculum. Belangrijk is dat hiervoor voldoende tijd en ruimte is binnen het jaarplan, zodat er een duurzame ontwikkeling kan ontstaan.

Onderwerpen

Tijdens het leertraject ga je met de volgende doelen aan de slag:

  • Je krijgt kennis over en inzicht in de doorlopende leerlijn van rekenen en weet waar je leerlingen staan.
  • Je leert om de leerlijn levend te maken met behulp van evidence-informed werken.
  • Je leert om binnen de gestelde kaders beredeneerde keuzes te maken op het gebied van rekenonderwijs en dit om te zetten tot een effectieve rekeninstructie.
  • Je kent en benut het kenniskapitaal van je collega’s door intensief samen te werken bij het voorbereiden, geven en evalueren van je rekenlessen.

Werkwijze

Na een verkennend gesprek starten we met een uitgebreide intake. Het leertraject zal bestaan uit drie studiedagen op de eigen school, een werkbezoek aan Kindcentrum de Troubadour en twee begeleidingsmomenten op de eigen school. Tijdens het evaluatiegesprek zal tevens aandacht worden besteed aan de wijze van borging en opvolging van het leertraject.

Over de school

Gebouwfoto

Kindcentrum de Troubadour in Rosmalen is een ambitieus en toonaangevend kindcentrum, volop in beweging. Er wordt gewerkt vanuit een basis van vertrouwen en verantwoordelijkheid binnen helder gestelde verwachtingen. De onderwijsprofessional doet er toe. Binnen jaarklassen wordt doelgericht gewerkt aan een brede ontwikkeling van kinderen. De school onderscheidt zich door het hebben van hoge ambities, met als doel het potentieel van ieder kind optimaal te benutten. De Troubadour is een expertiseschool binnen Ontwikkelkracht en begeleidt andere scholen op basis van good practices en evidence-informed werken binnen het rekenonderwijs. Laat je inspireren door onze aanpak en ontdek hoe jouw school het verschil kan maken!

Ontwikkelkracht ondersteunt en faciliteert binnen de pijler Expertisescholen Ontwikkelkracht scholen om hun expertise te delen met andere scholen.

Logo Tr

Contact

Contatcpersoon (1)

Heb je interesse om deel te nemen aan dit leertraject? Neem dan contact op met Christian Elbers (Coördinator & trainer) voor een oriënterend gesprek.

Oriënterend gesprek

Subsidievoorwaarden

Er is subsidie beschikbaar om als school deel te nemen aan een leertraject van een expertiseschool. Hieronder vind je een selectie van de subsidievoorwaarden uit de subsidieregeling voor schooljaar 2025-2026.

Gesprekken

Voorafgaand aan de subsidieaanvraag voer je een verkennend gesprek met het loket van Ontwikkelkracht én een intakegesprek met de expertiseschool dat het leertraject aanbiedt. Dit is een belangrijke voorwaarde om subsidie aan te vragen.

Vraag gesprek aan

Inzet onderwijsprofessionals

Per school nemen minimaal vijf personen deel, waaronder minimaal één schoolleider.

Subsidiebedrag

Je ontvangt als school begeleiding van de expertiseschool en een vast subsidiebedrag als tegemoetkoming voor de geïnvesteerde uren van de medewerkers. Het subsidiebedrag bedraagt € 25.200 per school in het primair of voortgezet onderwijs.

Activiteitenplan

Bij de aanvraag van de subsidie is de onderbouwing in de vorm van een activiteitenplan een belangrijke vereiste. Hierin moet ten minste opgenomen zijn:

  • Een verslag van het gesprek met de expertiseschool die het te volgen leertraject aanbiedt.
  • Een onderbouwing waaruit blijkt dat de school bereid en in staat is om actief deel te nemen aan het leertraject.
  • Een onderbouwing waaruit blijkt dat de schoolleiding en het schoolbestuur van de school betrokken zijn en zich committeren aan het traject.
  • Een onderbouwing waaruit blijkt dat er in het team voldoende draagvlak is om de lessen uit het leertraject duurzaam in de school te borgen.
Bekijk subsidieregeling

Praktijkervaringen

'De gedrevenheid is echt bewonderenswaardig'

Anne Kreuger en Tamara Breetveld over de begeleiding van aspirant-expertisescholen.

Lees verder

'Expertscholen wordt expertisescholen'

Arjan van der Meij vertelt over de naamswijziging van expertisescholen.

Lees verder

'We doen dit vanuit het onderwijs, voor het onderwijs'

Roel Scholman over zijn rol binnen het leertraject van de Drie Koningen.

Lees verder