
Samenwerken aan een passend en eenduidig onderwijsaanbod op het gebied van gedrag
Expertiseschool Gespecialiseerd Onderwijs, Hoogeveen
Over het leertraject
Samen met het gehele team werk je aan het vergroten van kennis en vaardigheden om aan te kunnen sluiten bij die (intensieve) ondersteuningsbehoeften van de leerlingen op het gebied van gedrag. We onderzoeken samen wat dit betekent voor zowel het handelen van leraren als de organisatie van het onderwijs. Dit traject helpt jullie een passend aanbod te realiseren en bij te dragen aan de optimale ontwikkeling van elke leerling.
Voor wie
Deze training is geschikt voor schoolteams in het primair en voortgezet onderwijs – en daarmee ook het gespecialiseerd onderwijs. Het team, inclusief de schoolleider, is bereid om vanuit intrinsieke motivatie te werken aan inclusiever onderwijs en de eigen werkwijze te bevragen en te onderzoeken. Er is sprake van een professionele cultuur om vanuit samenwerking veranderingen te kunnen implementeren.
Onderwerpen
In het leertraject staan de volgende leerdoelen centraal:
- Je krijgt inzicht in het begeleiden van leerlingen met specifieke ondersteuningsbehoeften, om zo te komen tot een eigen missie en visie waarin een schoolbrede eenduidige aanpak op gedrag een essentieel onderdeel is.
- Je vormt met elkaar de basis om te komen tot een school specifiek ondersteuningsaanbod op het gebied van gedrag.
- Je leert hoe je de organisatie van het onderwijs kunt aanpassen om beter tegemoet te komen aan de behoeften van leerlingen met intensieve ondersteuningsbehoeften op gedrag.
Werkwijze
We starten met een intakegesprek om de behoeften van de school in kaart te brengen. Vervolgens bieden we drie dagdelen studiemomenten (trainingen) op de eigen school, waarbij we de theorie en praktijk combineren. Gedurende het traject vinden verschillende begeleidings- en intervisiemomenten plaats, waarin we reflecteren op de voortgang en uitdagingen bespreken. We sluiten af met een evaluatie- en borgingsgesprek, waarin we de behaalde resultaten in kaart brengen en afspraken maken voor duurzame implementatie en borgen van een werkwijze met betrekking tot gedrag binnen de school
Over de school
Gespecialiseerd onderwijs Hoogeveen (Renn4) biedt een gedifferentieerd onderwijsaanbod, zowel op leren als gedrag, voor leerlingen van 4 tot en met 12 jaar voor wie het onderwijsaanbod in het regulier basisonderwijs niet voldoende passend is. We werken als team kennisgedreven (evidence-informed) en pakken vraagstukken cyclisch aan. Op basis van wetenschappelijk onderzoek stellen we in leerteams verbeterplannen op en voeren deze uit. We baseren ons onderwijs op de visie van School Wide Positive Behavior Support (SWPBS) en we maken onder andere gebruik van de ABC-methodiek en het landelijke doelgroepenmodel. We zorgen voor een positief pedagogisch klimaat. Hierin staan structuur, voorspelbaarheid en plezier centraal. Als team voelen we ons verantwoordelijk voor al onze leerlingen en richten ons op hun kansen en mogelijkheden.
We creëren een eenduidig en passend onderwijsaanbod dat zowel pedagogisch als didactisch optimaal is voor iedere leerling. Dit delen we graag met andere scholen!
Ontwikkelkracht ondersteunt en faciliteert binnen de pijler Expertisescholen Ontwikkelkracht scholen om hun expertise te delen met andere scholen.

Contact
Heb je interesse om deel te nemen aan dit leertraject? Neem dan contact op met Roselie Drost (Directeur) voor een oriënterend gesprek.
Subsidievoorwaarden
Er is subsidie beschikbaar om als school deel te nemen aan een leertraject van een expertiseschool. Hieronder vind je een selectie van de subsidievoorwaarden uit de subsidieregeling voor schooljaar 2025-2026.
Gesprekken
Voorafgaand aan de subsidieaanvraag voer je een verkennend gesprek met het loket van Ontwikkelkracht én een intakegesprek met de expertiseschool dat het leertraject aanbiedt. Dit is een belangrijke voorwaarde om subsidie aan te vragen.
Inzet onderwijsprofessionals
Per school nemen minimaal vijf personen deel, waaronder minimaal één schoolleider.
Subsidiebedrag
Je ontvangt als school begeleiding van de expertiseschool en een vast subsidiebedrag als tegemoetkoming voor de geïnvesteerde uren van de medewerkers. Het subsidiebedrag bedraagt € 25.200 per school in het primair of voortgezet onderwijs.
Activiteitenplan
Bij de aanvraag van de subsidie is de onderbouwing in de vorm van een activiteitenplan een belangrijke vereiste. Hierin moet ten minste opgenomen zijn:
- Een verslag van het gesprek met de expertiseschool die het te volgen leertraject aanbiedt.
- Een onderbouwing waaruit blijkt dat de school bereid en in staat is om actief deel te nemen aan het leertraject.
- Een onderbouwing waaruit blijkt dat de schoolleiding en het schoolbestuur van de school betrokken zijn en zich committeren aan het traject.
- Een onderbouwing waaruit blijkt dat er in het team voldoende draagvlak is om de lessen uit het leertraject duurzaam in de school te borgen.
Praktijkervaringen
'De gedrevenheid is echt bewonderenswaardig'
Anne Kreuger en Tamara Breetveld over de begeleiding van aspirant-expertisescholen.
'Expertscholen wordt expertisescholen'
Arjan van der Meij vertelt over de naamswijziging van expertisescholen.
'We doen dit vanuit het onderwijs, voor het onderwijs'
Roel Scholman over zijn rol binnen het leertraject van de Drie Koningen.